Apakah buah yang berbulu dan bersaiz kecil tetapi mempunyai dua kali ganda lebih banyak vitamin C daripada Oren? Kiwi la jawapannya..hehhe.. Petani tempatan menggelar buah ini sebagai kiwi sempena simbol negara New Zealand iaitu burung kiwi.
Terdapat dua jenis buah kiwi iaitu hujau dan emas. Buah ini memiliki bentuk yang cantik dibahagian dalam, biji-biji kecil yang terdapat didalam kiwi menjadikan ianya menarik. Kiwi seringkali dibuat hiasan dalam makanan dan mempunyai rasa yang unik. Walaupun bersaiz kecil tetapi ianya mempunyai khasiat yang pelbagai seperti vitamin, mineral dan anti-oksidan. Kandungan kalori yang sangat rendah pada kadar 60 kalori per 100g isi buah. Selain itu, buah kiwi juga tidak berlemak dan amat sesuai diamalkan oleh individu yang ingin menjaga berat badan. Ia turut mengadungi lebih kurang 72mg untuk sebiji buah bersaiz sederhana.
Baik untuk wanita hamil
Kiwi memiliki kandungan asid folik yang tinggi yang diperlukan oleh wanita hamil. Wanita hamil memerlukan lebih kurang 400-800 mikrogram asid folik pada peringkat awal kandungan. Kandungan asid folik yang terdapat dalam buah kiwi juga membantu perkembangan otak bayi.
Kesihatan Kulit
Campuran buah kiwi dan minyak zaitun sangat membantu dalam merawat kulit kering
Kesihatan Jantung
Menurut kajian pakar, pengambilan 3 biji kiwi sehari mampu meningkatkan kesihatan jantung kerana ia tebukti berkesan melancarkan darah dan megurangkan risiko pembekuan darah. Selain itu, ia mampu mengurangkan lemak dalam darah dengan purata sehingga 15%.
Memperbaiki DNA
Dengan pengambilan 2 biji kiwi sehari mampu membantu membaiki sel-sel dalam tubuh serta membaiki DNA yang rosak untuk kembali sihat. Buah kiwi ni amat kaya dengan kandungan nutrien yang sihat.
Baik untuk pencernaan
nemiliki kandungan serat yang tinggi dan mampu membantu memperbaiki sistem percernaan agar lebih lancar.
Mengurangkan penyakit asma
Hasil kajian di Itali mendapati buah kiwi mampu mengurangkan masalah pernafasan yang boleh menjurus kepada penyakit asma seperti batuk dan asma.
TIPS
*Apabila memilih buah kiwi , ambil yang tidak terlalu lembik, tiada cela, tiada kerosakan atau berkedut. Buah kiwi yang tidak masak akan masak sekiranya disimpan pada suhu bilik di dalam beg plastik bersama sebiji epal atau pisang yang telah masak. Sesudah masak, buah kiwi boleh disimpan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Banyak khasiat dan kelebihan yang ada dalam buah kiwi kan... begitu juga dengan kandungan Glow C Shine. Mengandungi buah kiwi sebagai bahan utama selain stemcell epal dan kolagen.
-
Membantu Mencerahkan kulit.
- Menggebukan, menganjalkan kulit.
- Menyamaratakan kulit secara keseluruhan.
- Memudarkan lingkaran gelap bawah mata .
- Mengurangkan keguguran rambut.
- Mengurangkan kulit kepala berminyak &
kelemumur.
- Menghilangkan parut & jerawat.
- Anti penuaan dan kadar anti oksidan yang tinggi.
- Mengurangkan eczema.
- Merawat jerawat & ruam halus di badan.
- Mengawal kulit dari berminyak.
- Mengurangkan pigmentasi , jeragat & melasma .
- Mengurangkan keguguran rambut.
- Mengekalkan kelembapan kulit .
- Menguatkan gigi.
- Mata lebih bercahaya.
- Rambut bersinar dan tidak mudah putus.
- Memberi Tenaga & Stamina lebih tinggi
- Meningkatkan susu badan si ibu yang menyusukan
anak kecil, insyaAllah.
whatapps
👇👇👇👇
0 comments:
Post a Comment